Tuesday, December 13, 2011

Kosa: Bajke i stvarnost

Jeste li znali da plavuše imaju najviše vlasi na glavi? Iznenađuje li vas podatak da jedna od tri žene farba svoju kosu? Jeste li ikad računali koliko je duga kosa Zlatokose? Trebalo bi joj nekoliko stotina godina da joj izraste toliko duga kosa. Pridružite nam se u našem otkrivanju zanimljivih, neobičnih i neverovatnih činjenica o kosi.

•    Metri i metri kose na glavi postoje samo u bajkama.
 
U stvarnom životu kosa naraste tek od 0,2 do 0,4 milimetara na dan ili oko jedan centimetar mesečno. Trenutno kosa Amerikanke Diane Witt iz Massachusettsa drži rekord žene s najdužom kosom. Kosa te američke Zlatokose duga je gotovo četiri metra. Samo je jedna osoba pobila rekord Diane Witt. Krajem 1940-ih kosa Indijke Swami Pandarasandhi navodno je bila duga 7,93 metara.



•    Crvenokose imaju manje kose


Plavuše imaju sreće. Prosečno imaju najviše vlasi na glavi. Dok plavuše u prosjeku imaju oko 140.000 vlasi, prosečna crvenokosa ima ih samo 90.000. Žene sa smeđom ili crnom kosom u proseku imaju oko 110.000 ili 100.000 vlasi. Moramo istaknuti da plavuše imaju i najtanju kosu. Prirodne crnokose većinom imaju  izrazito debelu vlas. Crna kosa Indijke primer je izrazito čvrste kose. Crvenokose takođe imaju snažne vlasi.

•    Kosa umire mlada

Kosa raste neko vreme, zadrži se na glavi, a zatim otpadne. Jedna vlas može trajati od dve do pet godina. Zatim prestaje da raste i ostaje na glavi nekoliko meseci. Na kraju ispadne i stvara mesto za novu vlas. Stoga je prilično normalno da nam dnevno ispadne od 50 do 100 vlasi.

•    Plava se kosa prodaje

„Plavuše su manje inteligentne.“ Kao i u slučaju većine predrasuda, ova je već dugo s nama i ostaće. Naravno, postoji snažan, ali uopšteno ignorisan dokaz koji tvrdi suprotno. Jedna trećina svih visokointeligentnih članica Mense su plavuše. Uprkos predrasudama, plavuše su čarobnice u prodaji proizvoda, informacija i slika. Dve od tri nemačke TV voditeljke su plavuše. Nedavno je jedna anketa otkrila da plave blagajnice u Engleskoj imaju 20 posto veću prodaju od njihovih kolegica drugih boja kose.

•    Muškarci takođe vole da farbaju svoju kosu

Jedna od tri žene redovno boji svoju kosu. Danas jedan od deset muškaraca takođe poseže za tretmanima za farbanje kose. Muškarci, međutim, povlače granicu kad su u pitanju pramenovi. Samo 3% muškaraca stavlja pramenove na kosu. Što se njege tiče, muškarci su na vrhu. U starosnoj dobi od 24 do 34 godine, 56% muškaraca svakodnevno pere kosu, dok to čini samo 30% žena iste starosne grupe.

•    Prvi proizvod za kosu: šampon

94% žena smatra šampon daleko najvažnijim proizvodom za negu kose. Takođe ne razmišljaju o odvajanju od svog laka za kosu. 60 posto svih žena povremeno koristi lak za kosu, a 24 posto koristi ga svakodnevno.
•    Dobra frizura je dragocena
Nemci prosečno plaćaju 22 eura za frizuru. Frizeri u New Yorku zarađuju mnogo više. U nekim frizerskim salonima šišanje košta koliko i kratak put u Pariz, i to avionom. Orlando Pita, frizer Naomi Campbell i Kirsten Dunst poznat je kao najskuplji frizer. Frizura u salonu tog stiliste u Ulici Gansevoort na Manhattanu stoji oko 800 dolara (570 eura). U poređenju s njim, cena frizure njegove kolegice Sally Hershberger koja se proslavila kratkom frizurom Meg Ryan, malo je jeftinija. Ona naplaćuje šišanje „samo“ 600 dolara (430 eura).

•    Aukcijski čekić označava prodaju kose slavnih

Kosa nema vrednost na glavama zvezda. Ipak to se menja nakon smrti. Kao relikt, kosa se može pretvoriti u dragocen i redak predmet. Godine 2004. obožavatelj iz Hong Konga kupio je jednu vlas Johna Lennona, preminulog člana Beatlesa, na aukciji u Geroni. Platio je neverovatnih 3460 eura za tu jednu vlas. U Francuskoj su 1980. dva sitna pramena kose francuske kraljice Marije Antoanete i njenog sina prodata za vrtoglavih 5000 eura. Ipak najskuplje prodati primerak je srebrno-sivi umetak kose koju je jednom nosio umetnik Andy Warhol. Prodata je 2006. na aukciji kuće Christie's za čak 10.800 dolara (oko 7700 eura).

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem email-a ili posetite našu Facebook stranu

http://www.facebook.com/PrirodnaHumanaKosaZaNadogradnju?sk=info   

No comments:

Post a Comment